Tuesday, June 16, 2009

Kolmapäev 10. juuni

Tegin kell 6.00 silmad lahti ja vaadates akna pooe imestasin - kas tõesti nii hall taevas? Tulin voodist välja ja uurisin lähemalt. Ilmnes, et meie toa aknast paistis hall kivisein - õnneks, sest taevas oli ilus sinine.
6.45 kellahelin kutsub hommikusele jumalateenistusele. 7.15 koputus uksele - aeg on süüa teha.
Hommikusöögiks puder, kurk,tomat, kalakonserv, juust, vorst, joome kohvi. Peale hommikusööki teeme siseõues proovi.
9.45 pakime asjad autosse. Ülle Teltvei uurib kaarti, et teada millises suunas kohe teele asume, et Krakoviga tutvuda. Krakov oli kuni 1596 Poola pealinn. Poola kuningaid krooniti siin kuni 1764 aastani. Krakovis asub ka Poola vanim ülikool (1364), mäeakadeemia.Siin on palju ehitismälestisi, eriti Waweli linnamäel.


11.30 istume bussi ja sõidame Wieliczka poole, et külastada soolakaevandust. See soolakaevandus tegutses üle 700 aasta, on Euroopa vanim ja kantud UNESCO nimekirja.

Meid tervitas noor giid, kellega koos laskusime sügavale (130m) endisesse kaevandusse ja läbisime seal mitmeid kilomeetreid endisi kaevanduskäike.
Saime põhjaliku ülevaate soola kaevandamisest. Poolakad on väga usklikud ja seetõttu asus ka sügaval kaevanduses 40 väikest kabelit, kus töölised said palvetamas käia. Muljet avaldasid soolaskulptuuri, mille autoriteks olid kaevurid. Külastasime ka kaevanduse muuseumi. Muljeid soolakaevandusest: äge, soolaselt vaimustav, informatiivne, kena, väga vahva, fantastiline, uskumatult vaheldusrikas.
16.20 väljusime kaevandusest, istusime bussi, et kella 17.00 jõuda Krakovisse Waveli mäe alla Zanetaga kohtuma. Kahjuks sattusime Waveli all ummikusse.
Kell 17.20 leidsime sinise bussi ja võtsime sellele sappa, et sõita lennuväljale leedukatele vastu. Tänavatel tõelised ummikud. Meil on väga tubli autojuht ja nii saime sellest tihedikust lõpuks läbi.Tore kohtumine! Soojad kallistused! Jällenägemisrõõm! Leedukad ka kohal ja 18.55 jätkub sõit Slovakkiasse. Väljas 20 soojakraadi.
Teel teeme peatuse ja rüüpame sooja jooki, lapsed jõid mahla.

20.55 sõit jätkub. Hämardub. Ülle ja Lidia jutlevad, Jane juhendab lapsi, kes homme esinema peavad, Jaana vaatab aknast välja ja naudib kauneid vaateid. Koidula nägi mägesid. ,,Kas mäed on kahekordsed?" tahtis ta teada. ,,Kas üks mägi on teise peegeldus?" uuris ta edasi. Meil oli väga lõbus. 21.32 sooja vaid 14 kraadi. Väljas udu. Ees on teeremont. 22.05 oleme Poola Slovakkia piiril. Sooja vaid 12 kraadi. 22.25 jagamine peredesse.



No comments:

Post a Comment